Utstakning & Lägeskontroll

Utstakning och lägeskontroll

Utstakning innebär att en byggnads läge märks ut i verkligheten så att det sedan hamnar på rätt plats enligt det beviljade bygglovet. Vid utstakning av byggnader stakas den tänkta fasadlinjen ut.


Grovutstakning

Grovutstakning görs normalt sätt innan schaktning- och markarbetena påbörjas. Vid en grovutstakning markeras den beräknade byggnadens fasadhörn med ett kryss på marken.


Grovutstakningen ger en bra indikation på var byggnaden kommer att hamna, vilket gör det lättare att veta var man behöver schakta och var profilerna inför finutstakningen ska placeras. Vid grovutstakningen mäts även en arbetsfix in med en plushöjd, arbetsfixen används sedan att avväga ifrån för att sätta upp profilbrädorna på rätt höjd.

 

Finutstakning

Vid en finutstakning skall träprofilerna vara nerslagna vid byggnadens tänkta hörn och profilbrädan som skall ha en slät ovansida skall vara uppsatt på rätt höjd enligt beviljat bygglov eller enligt vad som beslutas i det tekniska samrådet. Finutstakning är den typ av utstakning då byggnadens läge i plan markeras med hög noggrannhet, mätningsingenjören markerar med spik som slås ner i profilbrädan.


Mellan spikarna kan man sedan spänna upp trådar/snören som visar läget för husets fasad. Där trådarna/snörena korsar varandra är fasadhörnan på den beräknade byggnaden. För mer information om träprofilernas utseende och placering se punkt ”Träprofiler för utstakning”.

 

Lägeskontroll

Lägeskontroll kan utföras efter att grundplattan/sockelväggen är gjuten eller efter avslutad byggnation. Vid lägeskontroll mäts den färdiga grundplattan/sockelväggen eller fasaden in, detta för att kontrollera var objektet slutligen hamnat.


Bedömningen av om lägeskontrollen är godkänd eller ej görs av en bygglovshandläggare.

 

Träprofiler för utstakning

Profilerna som sätts upp skall vara stabila så att man kan slå ner spik i profilbrädan utan att höjd eller position påverkas.


Det krävs 3st profilstolpar per hörn som är 1-1,5m långa (längden kan variera eftersom profilstolpen skall slås ner så att den är stabil), vanligt storlek som används är 45x90mm.

Det krävs 2st profilbrädor per hör, de skall vara 1-1,5m långa och skall ha en slät ovansida, vanliga mått på profilbrädorna är 22x95mm och skall vara av trä.


Profilbrädan skall sättas upp på profilstolparna på den höjd som är enligt bygglov eller vad som beslutas i startbeskedet. För att kunna sätta upp profilbrädan på rätt höjd utgår byggherren från en arbetsfix som mätts in vid grovutstakningen eller höjden på befintligt hus, eller befintlig golvhöjd.

Profilerna skall placeras ca 1-1,5m utanför den tänkta hörnan (eller annat lämpligt mått), detta för att man skall kunna komma åt och jobba vid profilerna. Profilerna skall placeras så att den tänkta fasadlinjen möter profilerna på båda sidorna. Byggherren kan efter utstakningen spänna upp murarsnöre mellan de utstakade spikarna, där murarsnörerena bildar en skärningspunkt är den tänkta fasadhörnan på byggnaden.


Nedan visas skisser på hur profilerna skall sättas upp.